Home > Festung IJmuiden > Kernwerk IJmuiden (Forteiland)
   

Widerstandsnest 73 - Kernwerk IJmuiden
Pantsergalerij van het Nederlandse fort. Ironisch genoeg is de pantsergalerij wel van Duits fabrikaat. Pantsergalerij van het Nederlandse fort. Ironisch genoeg is de pantsergalerij wel van Duits fabrikaat.

Duitse kaart van Widerstandnest 73 - Kernwerk IJmuiden.Duitse kaart van Widerstandnest 73 - Kernwerk IJmuiden.
  Forteiland IJmuiden is een bijzondere locatie.

De unieke geschiedenis van dit eiland begon met de bouw van een groot Nederlands fort in 1880. Dit fort maakte deel uit van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam.

Het fort lag ver van de rest van de ring rond Amsterdam en was gebouwd om de monding van het Noordzeekanaal te kunnen verdedigen.
Bewapend met 5 kanonnen onder een enorme pantsergalerij was het een dreigend verdedigingswerk.

Voor meer informatie over het Fort bij IJmuiden, verwijzen wij u graag door naar de website van het Fort bij IJmuiden, te vinden op
 www.fortijmuiden.nl


Tweede Wereldoorlog
Omstreeks 1940 begon de Duitse bezetter met de aanleg van de Atlantikwall. Plaatsen met een haven waren van strategisch belang en kregen van de bezetter de status "Festung" toegekend. IJmuiden was daarop geen uitzondering. De stad werd compleet afgesloten van de buitenwereld door tankmuren, tankgrachten en een groot aantal zware betonnen bunkers. De grens van het afgesloten gebied liep vanaf de noordzijde van Wijk aan Zee via Velsen Noord, Velsen Zuid, Driehuis en de zuidzijde van IJmuiden. De Festung werd onderverdeeld in een aantal Widerstandsnester (W.N.). Dit waren kleine gebieden binnen de Festung waar bunkers waren gebouwd.

Forteiland werd uitgeroepen tot Kernwerk (W.N. 73) van de Festung IJmuiden. De divisie van de Kriegsmarine die het eiland bemande kreeg de order zich tot de laatste kogel te verdedigen, mocht de Festung vallen.

Schon aus dieser Tatsache muss es jedem, bis zum jungsten Soldaten klar werden, dass die Festung IJmuiden unter allen Umstanden bis zum letzten Mann und zur letzten Patrone zu halten ist.

 

Omdat het Nederlandse fort op het eiland zeer verouderd was en het de Duitse manschappen niet afdoende kon beschermen, bouwde men ca. 30 zware betonnen bunkers op het eiland, geïllustreerd op de kaart links.


Manschappen en bewapening
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel manschappen en bewapening er op het eiland aanwezig was medio 1944.

 

Bezetting & Bewapening Kernwerk 1944
64 manschappen 63 geweren 3x 15cm geschut (M170)
9 onderofficieren 8 pistolen 2x 12cm geschut (M611)
1 officier 3 s.MG.(h) 1x 9,4cm Vickers-Armstrong (671SK)
1 le.MG.C13 6x 4,7cm PAK m. MG (631)
1x 4cm FlaK 28
1x 3,7cm SKC 30
4 wasserbombenwerfer (V191)


Uniek van het Kernwerk is de bunker van het type 644, de enige overgebleven bunker van dit type, compleet in originele staat, inclusief de oorspronkelijke bewapening. Tevens is de Wasserbombenwerfer van het type V191, naar wij weten, de enige overgebleven in Europa.

Verder waren de volgende bunkers aanwezig:

  • 633's met M 19 granaatwerper
  • geschutsbunkers met calibers van 9,4cm tot 15 cm
  • 631 flankerende Pak bunkers
De zeezijde van de bunkers gelegen in de vuurlinie waren voorzien van wanden met een dikte van 3 meter ter bescherming tegen vijandelijk vuur. Deze exemplarisch gebouwde typen zijn waarschijnlijk alleen toegepast op het Kernwerk van de Festung IJmuiden. Het strand tussen de pieren was versperd met een drakentandhindernis en is in originele staat nog aanwezig.


Heden
Na de Tweede Wereldoorlog verloor het eiland haar militaire belang en kwam het in verval. Bij het verbreden van het Noorderkanaal werden ook nog eens twintig van de dertig bunkers gesloopt. De overgebleven bunkers staan op de kaart in het rood aangegeven.

Rechts vindt u een lijst met foto's en gegevens van alle bunkers die nog resteren op het eiland. Door op een specifieke bunker te klikken, gaat u naar een pagina met meer informatie.
lijst_boven
644
631
170W
170Z
635
671
668
191
VF1A
brunnen
drakentanden
loopgraaf
lijst_onder 
Terug
   

Disclaimer:
Niets van deze website mag worden gekopieerd of worden hergebruikt zonder schriftelijke toestemming van de Stichting WOVIJ.
Op alle foto's berust copyright van de rechtmatige eigenaars.