Home
   

Bunker 635 - Doppelgruppenunterstand
Een foto van de gassluis van deze bunker.Een foto van de gassluis van deze bunker.Een Duits manschappenonderkomen van het type 635.

De bunker, een manschappenonderkomen voor 20 man, ligt net achter de vuurlinie van de 631B. Er zijn 2 ingangen die ieder uitkomen op één manschappenruimte.

De twee manschappenruimtes (ruimte 4) waren het middelpunt van de bunker. In deze ruimtes stond voor iedere soldaat zijn eigen bed, stoel en bunkerkast voor zijn persoonlijke spullen en/of uitrusting. In beide ruimtes was ook een luchfilterinstallatie aanwezig voor de verversing van de lucht.

Wat deze bunker zo uniek maakt, is de uitvoering waarin deze gebouwd is. De bunker is gebouwd in bouwsterkte A, wat betekent dat het dak en muren in een dikte van 3 meter gewapend beton zijn uitgevoerd. Zover wij weten is dit verder nergens in Europa gebeurd, wat deze bunker dus de enige in zijn soort maakt. De reden voor de zware uitvoering is dat de bunker direct in de vuurlinie lag.

Huidige staat
Op dit moment is de bunker te bezichtigen, maar niet ingericht. Hieronder vind u een aantal foto's.


De noordelijke ingang van de bunker. De dikte van het dak is hier goed te zien.De noordelijke ingang van de bunker. De dikte van het dak is hier goed te zien. Eén van de manschappenruimtes. De telefoonapparatuur hang nog aan de muur.Eén van de manschappenruimtes. De telefoonapparatuur hang nog aan de muur. De ingangsverdediging. Te zien het ST-teken en het bouwnummer.De ingangsverdediging. Te zien het ST-teken en het bouwnummer.
lijst_boven
Plattegrond Bunker Type 635

635_copy
 
1. Ingang
2. Gassluis
3. Nabijverdediging
4. Manschappenverblijf
5. Ventilatieruimte
6. Munitieruimte
7. Open waarnemingspost
8. Geschutsruimte


Technische specificaties:
855 m3
41.000kg
6.300kg


Maatvoering:

26,00m
12,40m
3,00m (St)
1,00m
3,50m (St)
8,00m
2,50m
lijst_onder-

 
Terug
   

Disclaimer:
Niets van deze website mag worden gekopieerd of worden hergebruikt zonder schriftelijke toestemming van de Stichting WOVIJ.
Op alle foto's berust copyright van de rechtmatige eigenaars.